Preview Mode Links will not work in preview mode

koffiedate podcast


Oct 25, 2023

Als je actief bent op social media ontkom je er vroeg of laat niet aan: een negatieve reactie.

Wat moet je dan doen?

Gewoon negeren en lekker doorscrollen? Of erop reageren met een knipoog? Zo makkelijk is het eigenlijk niet om te bepalen wat je moet doen, zeker niet als je in de emotie van de negatieve reactie zit. Laten we eens kijken hoe je het beste kunt omgaan met die soms irritante, maar onvermijdelijke, negatieve feedback op social media.

De eerste negatieve reactie

Ik weet het nog goed, ik zette met zwetende handjes mijn eerste advertenties aan. Ik was al een jaar lekker bezig en had eigenlijk nog nooit vervelende reacties gehad op social media. Ik dacht ergens dat het mij wel bespaard zou blijven. Ik dacht overal extreem goed over na dus ik dacht mezelf goed af te dichten tegen negatieve reacties. De perfectionist in mij was er van overtuigd: als ik maar hard genoeg mijn best doe, komt er geen negatieve reactie.

Maar daar was hij dan toch, gelijk 2 uur na het live gaan van mijn eerste advertentie. Het ging over het e-book dat mensen konden downloaden. De schrijver riep, zonder ook maar een letter te hebben gelezen, nooit van mij iets te willen kopen. Reden? Dat ik dacht dat ik met mn eigen kop op de cover iets zou verkopen, “echt die narcistische generatie van tegenwoordig”.

Mijn eerste reactie was lachen, wat een zure doos zeg. Wat was nou precies haar probleem. Ik maakte een screenshot, stuurde  naar een vriendin en ging verder met mijn leven.

Of…

Nou dat was mijn doel. Maar het bleef de rest van de dag aan mij knagen. Ik wilde mij verdedigen en ook de reactie verwijderen. Ik voelde mij boos, verdrietig en beschaamd tegelijkertijd.

Het was een beetje een rollercoaster, en dat van een opmerking waar die zure doos zelf waarschijnlijk al niet meer over nadacht.

Hoe ik omga met negatieve reacties en hoe ik mensen coach op dit gebied, vertel ik je in deze podcast!